You are here

Mikser organizacija i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) najavili su saradnju na temu virtuelnog i interaktivnog prostora za očeve – “Hab za tate”.

Inicijativa za stvaranje ovakvog prostora dolazi iz višegodišnjeg rada Populacionog fonda Ujedinjenih nacija sa muškarcima i mladićima, kao i iz studija koje pokazuju snažnu vezu između muškog iskustva nasilja kao dece i kasnijeg vršenja nasilja.

Kako u Srbiji veoma mali broj očeva prisustvuje rođenju svog deteta, svega 2,4%, a svaki peti muškarac uzme roditeljsko odsustvo radi vaspitanja dece, ova tema je prepoznata kao presudna za postizanje rodne ravnopravnosti.

– Kada je muškarac uključen u odgajanje dece i svakodnevnu dinamiku porodice – njihove partnerke su zadovoljnije, utiče na smanjenje nasilje nad ženama i decom i uopšteno pozitivno utiču na porodičnu dobrobit. Na primer, postoji obećavajuća veza između dečaka i mladića koji vide kako njihovi očevi učestvuju u kućnom poslu i nezi, da kasnije i sami usvajaju to ponašanje. I što je još važnije, i muškarci su srećniji. Angažovani očevi žive duže, imaju manje mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema, ređe zloupotrebljavaju droge, produktivniji su na poslu i prijavljuju da su srećniji – objasnila je Borka Jeremić, zamenica direktora UNFPA u Srbiji prošle nedelje na Mikser festivalu.

Izvršni direktor Mikser festivala, Ivan Lalić, podsetio je da Hab za tate nije samo edukativni već i podržavajući prostor za muškarce koji bi mogli otvoreno da pričaju o svim svojim brigama, strahovima i ostalim dilemama.

– Posebno nam je drago što smo ovu inicijativu predstavili premijerno baš na Mikser Festivalu, gde smo ove godine značajni deo programa posvetili temama rodne ravnopravnosti i sprečavanju nasilja nad ženama, a nijedno ni drugo nisu mogući bez uključivanja muškaraca – istakao je Lalić.

Krajem prošle godine, UNFPA je podržao produkciju specijalne emisije “Tata, ti si lud”, autora Miše Stojiljkovića koja se bavi upravo očevima i njihovom ulogom u odgajanju i vaspitanju dece, kao i u neplaćenoj nezi i poslovima kod kuće. Emisija je emitovana na javnom servisu do kraja marta ove godine.

– Podržavajući na ovaj način muškarce da stvaraju zdrave odnose sa svojim partnerkama i decom, odnose koji se baziraju na poštovanju, podržavamo ljudska prava svih ljudi, svuda – istakao je autor i psiholog Miša Stojiljković.