Press Release

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

20 January 2020

Beograd, 20. decembar 2019 – Danas je počelo obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koje se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine. U cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda, osnovna poruka nedelje je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”.

 

Iako je ovo maligno oboljenje preventabilno i izlečivo ukoliko se otkrije na vreme, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi kada je reč o obolevanju od raka grlića materice. Takođe, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

 

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, Ministarstvom zdravlja, Komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija, i studentskim parlamenitma fakulteta Beogradskog Univerziteta (Elektrotehnički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i Fakultet organizacionih nauka), kao i srednjim medicinskim školama u Beogradu (Medicinska škola „Beograd“, Medicinska škola - Zvezdara), organizuje edukativne i zdravstveno-promotivne aktivnosti koje će trajati tokom cele nedelje.Cilj ovih aktivnosti je podizanje svesti o značaju redovnih preventivnih pregleda.

 

U Beogradu će, u znak podrške kampanji tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, palata Albanija i most na Adi.